Keresés

Hogyan válasszuk ki a megfelelő simítót a burkoló számára?

Egy cikk a különböző típusú és méretű RUBI simítókról és egy rövid leírás arról, hogyan válasszuk ki a megfelelőt.

Valószínűleg minden burkoló került már olyan helyzetbe, amikor nem tudott dönteni két vagy több szerszám között, és azon tűnődött, melyik lenne a legmegfelelőbb számára. A RUBI vágókorongokról szóló legutóbbi cikk után ma egy másik fontos tartozékról fogunk beszélni a tartozékról. Beszélni fogunk a simítókról, a méreteikről és arról, hogyan kell velük ragasztót felvinni. Ez a cikk emlékeztetni fogja Önt néhány alapvető információra a ragasztó felhordásáról, hogy megkönnyítse a döntéshozatalt a fém simító (az úgynevezett fogazott simító) kiválasztásakor a RUBI cég különböző formájú és méretű fogakkal ellátott simítóinak használatának példáján.

A ragasztó felhordása a csempére

A csempefektetés alapvető szabályai közé tartozik, hogy a ragasztónak száraz környezetben (a legtöbb padló, kandalló stb.) a csempe alatti teljes terület legalább 85%-át le kell fednie. Nedves környezetben (zuhanyzók, fürdőkádak stb.) a teljes terület legalább 95%-ának lefedettségét fenn kell tartani. Ezenkívül a ragasztónak át kell fednie a csempe mind a négy sarkát. A ragasztó helyes felhordásának ellenőrzése a csempe lehúzása után igen egyszerű. Az alján nem lehetnek látható ragasztócsíkok, és teljesen el kell fednie a csempe hátoldalát és az aljzatot.

Bizonyára egyetérthetünk abban, hogy nincs mindenre egyformán alkalmas simítótípus, és nincs mindenre egyformán alkalmas fogazat a ragasztó felhordásához. Alakja és mérete a ragasztandó lapok típusától, valamint a ragasztó és az aljzat tulajdonságaitól függ. Az alkalmazott ragasztónak „pont megfelelőnek” kell lennie a csempe szilárd és tartós ragasztásához.

Simítók és méreteik

A simító formája, mérete (dimenziója) és fogazása a ragasztó felhordására tervezett minden egyes simító alapvető paraméterei. Ez lehetővé teszi, hogy tudja, mennyi ragasztó marad az aljzaton a felhordás után és a csempe lerakása után is.

A RUBI két alapvető termékcsaládban gyárt csempézőkhöz való simítókat: négyszögletes fogazású és U alakú. Mindkét termékcsaládban különböző fogméretű simítókat találunk. Ezek a fogak a kiálló részek szélességében (a fogak közötti résben) és a kiálló részek magasságában különböznek egymástól.

Négyszögletes simító

A 12×12 mm-es négyzet alakú kiemelkedő simító 12 mm magas ragasztócsíkokat hagy, amelyek között 12 mm hézag van. Ha 6×10 mm-es kiállóval rendelkező simítót használ, ez azt jelenti, hogy a ragasztócsíkok 6 mm szélesek és 10 mm magasak lesznek, 6 mm-es hézaggal közöttük. Ha egy simítóra csak egy méret van feltüntetve, az azt jelenti, hogy mindkét méret megegyezik (pl. 12 mm-es kiállóval rendelkező simító).

Simító U fogakkal

Az U-fogú simítókon általában csak egy méret szerepel. A méret a fog szélességét és magasságát is kifejezi. Ha 10 mm-es, U alakú, fogazott simítót használ, akkor félhold alakú kiemelkedésekkel rendelkezik, és a felhordott ragasztó félkör alakú csíkokban kerül az aljzatra. A csíkok magassága és a köztük lévő hézag 10 mm lesz, azaz a simítón feltüntetett mérettel. Az egyes csíkok szélessége a megadott simítóméret kétszerese lesz.

Balra: 12×12 mm-es négyszögletes fogak; középen: 10 mm-es U fogak; jobbra: 6 mm-es négyszögletes fogak.

Mennyi ragasztót hagy a simító a csempe alatt?

A simító fogainak mérete határozza meg, hogy mennyi ragasztó marad az aljzaton, pontosabban, hogy milyen vastag lesz a ragasztóágy a csempe alatt. Ha 12×12 mm-es négyzetfogú simítót használ, akkor a csempe alatti ragasztóágy a méret vastagságának fele, azaz 6 mm lesz. Egy 6×6 mm-es simító 3 mm magas ágyat hoz létre, mivel a ragasztó a kialakított csíkok közötti térben is elterül.

Az U alakú fogakkal rendelkező simítók a fogak magasságának körülbelül 1/3-áig hagynak ragasztóágyat. Tehát egy 10 mm-es simítóval az ágyazási magasság körülbelül 3 mm lesz.

Melyik simítót válasszuk? Négyszögletes vagy U alakú fogakkal?

A 10 mm-es U-fogú simítók és a 6 mm-es négyzetes simítók legalább 3 mm-es ragasztóréteget hagynak a csempe alatt. Melyiket válasszuk?

A fogak alakja határozza meg, hogy a ragasztó mennyire könnyen kenhető, és hogy a csempe mennyire tökéletesen illeszkedik a ragasztóba. Általában könnyebb a csempét az U-alakú simítóval előkészített ragasztóba helyezni, mivel a félkör alakú ragasztócsíkokat könnyebb eloszlatni, mint a négyzet alakúakat. A négyzet alakú ragasztócsíkokat a lapok összenyomásakor mindkét oldalra fel kell teríteni. A csíkok tetejét kell először szétteríteni, majd oldalirányban kell szétteríteni. Amikor a lapokat félköríves csíkba nyomják, a ragasztó szétterül az alján, és kisebb az esélye a légbuborékok kialakulásának.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő simítót?

A megfelelő simítóméret (méret) meghatározása magától a csempétől és az aljzattól függ. Pontosabban attól függ, hogy mennyire sík a csempe és az aljzat. Minél görbébb a csempe vagy az aljzat, annál több ragasztóra van szüksége, ami azt is jelenti, hogy nagyobb méretű simítót kell használnia.

Először is meg kell határoznia, hogy mennyi ragasztóanyagot szeretne a csempe alá ragasztás után. A minimális vastagságnak 2 mm-nek kell lennie. Ha legalább 3 mm-es ragasztóvastagságot választ, könnyebb lesz kiszámítani a megfelelő méretű simítót. Két alapvető módja van a megfelelő simítóméret meghatározásának: a csempe és az aljzat deformációjának kiszámítása vagy a szemrevételezés.

A deformáció kiszámítása

Egy cserép deformációjának kiszámítása a síkból való eltérés mértékének meghatározását jelenti. Ezt úgy számolhatja ki, hogy egyik csempét a másikra fekteti, és összehasonlítja, hogyan illeszkednek egymáshoz a sarkok. Ha a csempe ferde, akkor az ellenkező sarok is el fog térni. Mérje meg a lapok sarkai közötti hézag méretét, és ossza el az értéket kettővel. Az eredmény megadja a csempe deformációját.

Egy példa: ha a csempék összehasonlításakor a szemközti sarokban 6 mm-es rés keletkezik, ez azt jelenti, hogy a csempe 3 mm-rel ferde. Ennyi mm-rel kell növelni a csempe alá kívánt ragasztóréteg tervezett vastagságát, hogy a ragasztó megfelelő vastagságú legyen! Ha azt szeretné, hogy a csempe alatti ragasztóréteg legalább 3 mm legyen, és a csempe 3 mm-es deformációval rendelkezik, akkor egy simítóval 6 mm vastag ragasztóréteget kell létrehoznia. Ebben az esetben a megfelelő fedettséget egy 12 mm-es négyzetes fogazású simítóval érheti el.

Szemrevételezéses ellenőrzés

A vizuális ellenőrzés egyszerűen úgy történik, hogy a csempét egy ragasztórétegbe helyezzük. Ezután vegye ki, és nézze meg az aljzatot és a csempe hátoldalát, hogy ellenőrizze, hogy megfelelő-e a ragasztó fedése.

A képen egy példa látható. Ezt a csempét körülbelül félig belenyomták a ragasztóba. Vegye figyelembe, hogy a bal oldalon a 12 mm-es négyzetfogú simítóval létrehozott ragasztóágy a legnagyobb fedettségű. A 8 mm-es négyszögletes fogakkal kialakított ágy következik mögötte. A középen U alakú fogakkal ellátott simító ugyan egyenletes lefedettséget biztosít, de sokkal nagyobb fogakra lenne szüksége a jobb lefedettség eléréséhez.

Ha a csempekihajlás-számítási módszert használja a megfelelő simítóméret meghatározásához, akkor is ellenőriznie kell a ragasztó fedettségét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő simítóméretet használja!

Ne felejtse el a fő elveket

Általában minél nagyobb a csempe, annál nagyobb méretű simítót kell használni. Mindig jobb, ha nagyobb méretet használunk, mint amire valójában szükségünk lenne. Egy kicsit több ragasztó a csempe alatt teljesen megengedett, míg a nem megfelelő mennyiségű ragasztó elfogadhatatlan.

A négyzet vagy U alakú fogazású simító használata a burkoló személyes döntése. Bár a kívánt ragasztóréteg fedettségét könnyebb elérni az U fogak használatával, nagyobb méretű simítófogakat kell használni az azonos vastagságú ragasztóréteg eléréséhez. Függőleges csempézésnél azonban néha nehezebb dolga van, mert a kisebb négyzet alakú fogakkal létrehozott ragasztóágy a nagyobb U alakú fogak helyett a falon tart.

Röviden elmagyaráztuk, milyen típusú simítót használhat a csempézéshez, hogyan válassza ki a megfelelő méretű simítót és annak fogazatát, hogy a csempézési folyamat egyszerre legyen jól kivitelezett, tartós és időtakarékos. Természetesen ez függ a felhasznált anyagoktól, a burkolólapok minőségétől, a felhasznált ragasztótól, a keverőtől, a kiegyenlítő rendszertől, a különböző tartozékoktól és nem utolsósorban a szakértelemtől és a tapasztalattól is.

Ez a cikk a www.profiobkladac.sk címmel készült.

Loading

További cikkek