Keresés

A kézi csempevágók csúcsmodelljeinek összehasonlítása – RUBI TZ vs. BATTIPAV SINTESI

Ebben a cikkben bemutatunk 2 professzionális kézi csempevágógép modellt, amelyek a kézi csempevágók kínálatának csúcsmodelljei közé tartoznak. A Rubitól a TZ-850-es modell, a Battipavtól pedig a Sintesi 93-as modell lesz. A képek segítségével is röviden összefoglaljuk az egyes csempevágók jellemzőit, különbségeit és előnyeit.

Kézi vágókészülékek bevezetése

A TZ és a Sintesi kézi vágógépek a Rubi és a Battipav kínálatának csúcsmodelljei közé tartoznak. Ehhez párosul a kiváló minőségű és tartós anyagok használata, a precíz kivitelezés és a legújabb technológiák alkalmazása, amelyek biztosítják a magas vágási teljesítményt, a vágás minőségét és a hosszú élettartamot. Másrészt a legújabb technológia és a minőségi anyagok használata a vágógépek magasabb beszerzési árában is tükröződik. Tapasztalataink és ügyfeleink tapasztalatai alapján azonban megerősíthetjük, hogy magasabb áruk valóban „látszik” és „érezhető” használatuk során, és nagyobb sokoldalúsággal és tartóssággal hálálják meg.

1. Alapvető paraméterek

A TZ kézi vágógépek választéka 850 és 1550 mm közötti vágási hosszúságú modelleket tartalmaz. A Sintesi termékcsalád 930 és 1630 mm közötti vágási hosszúságú modelleket tartalmaz. A cikkünkben bemutatott vágógépek modelljei alapvető paramétereikben némileg eltérnek egymástól. A TZ-850 maximális vágási hossza 850 mm, a Sintesi 93-asé valamivel hosszabb, akár 930 mm. Mindkettő képes nagy formátumú, akár 21 mm vastagságú lapok vágására is. De vigyázat, a vágott lapok maximális vastagsága a keménységüktől is függ!

2. Kézi vágógépek felszerelése és csomagolása

Ahogy a csúcsmodellekhez illik, mindkét vágógéphez minőségi tartozékokat kap, többek között 2 vágókorongot – a Sintesi 22 mm-es Ø kerékkel; a TZ 8 mm-es Ø SILVER PLUS és 22 mm-es EXTREME PLUS kerékkel. A TZ vágógéphez egy ingyenes szállítótáskát is kap.

3. Tervezés

Mindkét vágógép tolóvágást alkalmaz, de kialakításukban jelentősen eltérnek egymástól. A Sintesi alapja alumínium végprofilok, amelyeket egy extrudált alumínium alaplap köt össze, amelynek szélessége megegyezik a munkaasztalok szélességével. A TZ mindkét végén ugyanazok az alumínium profilok vannak, de ezeket egy sokkal keskenyebb acélprofil köti össze. Az eredmény egy keskenyebb TZ szerkezet, amely így könnyebben tárolható és szállítható. Mindkét gyártó optimalizált alakú alumíniumöntvényeket használ, hogy nagy szilárdságot és ugyanakkor az acélhoz képest kisebb súlyt érjen el.

4. Vágás és törés

A vágógépek közötti alapvető különbség a vezetősínben, valamint a kerékkel és a törővel ellátott vágókocsi kialakításában rejlik. A TZ két profilozott vezetősínnel rendelkezik, amelyek között a vágókocsi mozog. E sínek között felülről mindig kiváló rálátás nyílik a vágási vonalra. A Sintesinek csak egy szögletes vezetősínje van, amely mentén a kocsi mozog. A TZ képest a vágási vonalra kissé rosszabb rálátás nyílik, és mindig kissé ferdén kell nézni. Mindkét vágó vezető sínjei első osztályú erősek, ezért 21 mm vastagságú csempék vágásával is megbirkóznak.

A vágókocsik között is nagy különbségek vannak, amelyek a vezetősínek kialakításán alapulnak. A TZ alumínium vágókocsit használ, amely a síneken belül mozgó 4 golyóscsapágyazott vezetőkeréknek köszönhetően mozog. Ezenkívül 2 állítható görgővel rendelkezik, amelyekkel a vágókocsi mozgása során szabad mozgástér biztosítható. A Sintesi szintén rendelkezik alumínium vágókocsival, de akár 9 golyóscsapágyas vezetőkarral, amelyek a vezetősínek mind a 4 oldalán egymástól távol helyezkednek el. Ezek közül néhány szintén állítható. Mindkét kialakítás zökkenőmentes és pontos működést biztosít. A Sintesi kialakítás jobb a karbantartás és a díszléc tisztán tartása szempontjából.

Mindkét kocsi egykezes kezelést tesz lehetővé a vágáshoz és a töréshez, és a megszakító műanyag védőkkel van ellátva. A TZ kissé szélesebb törővel rendelkezik, ami előnyös lehet egyes lapok törésekor. A vágandó csempe vastagságától függően 2 különböző törőállást használ. A Sintesi egy karral működtetett mágneses törővel rendelkezik. A vágási kényelem tekintetében a Sintesi profilozott alumínium karral rendelkezik, oldalsó gumibetétekkel, amelyek szilárdabb fogást biztosítanak a karon. A TZ kar a fogantyú végén gumibetétes markolattal rendelkezik a jobb használati kényelem érdekében.

5. Függesztett asztalok és oldaltartók

A vágógépek a munkaasztalok és az oldaltámaszok kialakításában is nagyban különböznek egymástól. A Sintesi egyszerű 2 acélrugós munkaasztallal rendelkezik, amelyek a vágógép maximális vágási hosszának felét sem fedik le. Közöttük egy masszív korróziógátló rúd található, amely a csempe törésekor támasztékként szolgál. Az asztalok szélessége körülbelül 32 cm (oldalanként 16 cm). Rendelkezik 2 állítható oldaltámasszal. A TZ bonyolultabb rendszerrel rendelkezik. 2 rugós asztala összecsukható, ezért összehajtva keskenyebb, kihajtva pedig szélesebb, mint a Sintesi. Az asztalok szélessége körülbelül 42 cm (21 cm mindkét oldalon), amelyeket 4 oldaltámasz támaszt, amelyek az asztalon kívüli nagyobb lapok alátámasztására is szolgálnak. Ezek a támaszok rugósak. Az asztalok hossza majdnem megegyezik a maximális vágási hosszal. Emellett a TZ a csempetörés vonalánál rögzített középső rúddal rendelkezik.

6. Vonalzók

Mindkét vágógép vonalzója nagyon hasonló, és az összes szokásos funkcióval rendelkezik, például gyors, szerszám nélküli beállítással a ferde vágáshoz, ismétlődő vágásokhoz, cm-es skálával és 45°-os szögben történő vágáshoz átalakított hosszskálával. A sárga Sintesi vonalzót a TZ vonalzóhoz képest olvashatóbbnak találjuk. A vonalzója több fémrészből áll, amelyeket először össze kell szerelni. A Sintesi vonalzója teljesen alumíniumból készült, fém megállókkal. A TZ ezek tartós műanyagból készültek. Előnye ismét a vonalzó reteszelése az átlós vágások során. A Sintesi vonalzóját a jelzett nyíl segítségével kell helyesen igazítani, ami néha több időt vesz igénybe. A vonalzók hossza összehasonlítható, a TZ 70 + 42 cm, a Sintesi pedig 75 + 35 cm.

7. Néhány további funkció

A Sintesi lehetővé teszi a vezetősín és a munkaasztal távolságának beállítását a végprofilokban lévő két elforgatható görgő segítségével. Ezt a távolságot különböző vastagságú lapok vágásakor célszerű változtatni. Ehhez a TZ 2 törőállást és a vágókorong állítható rögzítési lehetőségét használja.
A TZ egy kicsit könnyebb, mint a Sintesi, alig 22 kg, szemben a Sintesi 24 kg-jával. Mindkét vágógép fogantyúval és kerekekkel rendelkezik a könnyebb húzás érdekében. A TZ előnye, hogy még szállítótáskában tárolva is vontatható.

Következtetés

Obidve rezačky sú najlepšími modelmi v ponuke Rubi a Battipav a tomu zodpovedá aj ich prevedenie, funkcie a aj ceny. Rezačky využívajú rôzne konštrukcie základní, rezacie vozíky a tiež sa líšia v rôznych detailoch pre dosiahnutie vysokej presnosti a lámacej kapacity. Mnohé z týchto technológií a konštrukčných riešení postupne preberajú aj nižšie a lacnejšie rady rezačiek, takže ak sú pre Vás tieto top modely cenovo nedostupné, môžete zvážiť kúpu rezačky z nižšej rady, napr. RUBI TX vagy HIT, vagy Battipav Profi Evo vagy Super Pro Evo.

Nagyon nehéz egyértelműen eldönteni, hogy melyik vágó jobb. Biztosan nem fog hibázni, ha bármelyiket megvásárolja, és hosszú ideig megbízhatóan szolgálják majd ont. A TZ körülbelül 30%-kal magasabb ára a Sintesihez képest szintén tényező lehet az értékelésben. De még így is a Rubi TZ-850-et választanánk, mint az összességében jobb vágógépet. Gyakorlatilag nincs „gyenge pontja”, és nagyobb sokoldalúságot, hatékonyságot és számos funkcionális és ergonómiai előnyt kínál a Sintesivel szemben.

Loading

További cikkek