Keresés

Nagyméretű csempék telepítése – 6 kulcsfontosságú tipp a sikerhez

A mai cikkben röviden bemutatjuk a nagyméretű csempéket és 6 kulcsfontosságú tippet a szakszerű beépítésükhöz.

Kezelés a RUBI SLAB MINI SYSTEM segítségével

A nagy formátumú burkolólapok használata jelenleg nagy divat az építőiparban. Az ebben a formátumban történő csempézéssel kapcsolatos megszerzett tudás és tapasztalat nagy előnyt jelent az Ön számára. A nagy formátumú csempék olyan megoldást jelentenek, amely a praktikumot és az esztétikát egyaránt ötvözi, és mind belső, mind külső használatra alkalmas.

Mik azok a nagy formátumú csempék?

A nagy formátumú lapok olyan lapok, amelyek egyik oldala 40 cm-nél nagyobb. Az ilyen formátumú csempéket nemcsak új épületeknél, hanem felújításoknál is egyre gyakrabban használják. Jelenleg a leggyakoribb formátumok a 60×60, 60×120, 30×120, 120×120 és 75×150 cm.

A nagy formátumú csempék előnyei

A nagyméretű kerámialapok nagyobb tágasságérzetet biztosítanak, fugák nélküli mintázatukban folytonosságot teremtenek, és sokféle felhasználási módot tesznek lehetővé.
Másrészt az egyes csempedarabok lerakása több időt és erőfeszítést igényel, ugyanakkor minden egyes darab nagyobb területet fed le. Ez azt jelenti, hogy a lerakott csempék száma kisebb. A nagy formátumú csempék optimalizálják a felhasznált időt és erőforrásokat, ami minden építési projekt egyik fontos tényezője.

Nagyméretű csempék beépítése

A nagyméretű kerámialapok lerakása némi alkalmazkodást igényel a fektetési technikához és a használt szerszámokhoz. A nagyobb és nehezebb csempék könnyebb kezelése és a jobb minőségű eredmény érdekében kövesse az alábbi tippeket:

Tipp 1: Nagyon fontos, hogy az aljzat stabil és tökéletesen vízszintes legyen. Ha az aljzat nem felel meg a követelményeknek, nem alkalmas a nagy formátumú kerámialapok elhelyezésére. A folytatás előtt végezze el az aljzat szükséges beállításait.

Tipp 2: A ragasztó kétszeri felvitele elengedhetetlen a nagyméretű formátumok esetében. Ez magában foglalja egy vékony ragasztóréteg felvitelét a csempe hátoldalára és az aljzatra is. Javasoljuk a nagyobb csempeformátumokhoz alkalmas fésűvel ellátott simítót, valamint elektromos vibrátort használni a légbuborékok eltávolítására a nagy felületű csempe alól.

Tipp 3: Erősen javasoljuk a tapadókorongok vagy a csempék kezelésére tervezett egyenes kezelőrendszerek használatát. Nemcsak azért, hogy a lapok szállítása és pontos elhelyezése kényelmesebb és biztonságosabb legyen, hanem azért is, hogy a lapok helyzete utólagosan beállítható legyen, és hogy ellenőrizni lehessen a ragasztó fedőképességét. Ezek az eszközök sokkal könnyebbé és hatékonyabbá teszik a munkát, és nemcsak fáradságot, hanem költségeket is megtakarítanak.

Tipp 4: A tökéletesen sík felület biztosítása és az egyenetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk egy kiegyenlítő rendszer használatát, amely megkönnyíti a munkát, és megakadályozza, hogy a csempék elmozduljanak a fektetési folyamat során.

Tipp 5: A nagyméretű kerámiák esetében a csempék közötti fuga fontosabb, mint valaha. Használjon távtartókat és szegeket, amelyek növelik a csempeigazítás pontosságát, és megkönnyítik a beépítést akkor is, ha egyes csempéknél kisebb méretbeli eltérések vannak. A kiegyenlítő rendszerek használata nem zárja ki a távtartó keresztek, szegek vagy más sarokelemek használatát.

Tipp 6: A vágás során a nagyméretű kerámialapok kézi vagy elektromos gyémántvágóval vághatók. Győződjön meg azonban arról, hogy a vágógép modellje alkalmas a nagy formátumokhoz. A vágógépek alapvető paraméterei közé tartozik a megfelelő egyenes és átlós vágási hosszúság, a csempék számára elég széles munkaasztal vagy oldalsó támasztólábak. Ha nem rendelkezik elég hosszú klasszikus kézi vágóeszközzel, akkor azt gyorsan lecserélheti egy speciális, nagy csempeformátumok vágására alkalmas rendszerre (pl. RUBI SLAB CUTTER G3, RUBI SLIM CUTTER PLUS, BATTIPAV LAMPO Cut 2, RUBI TC-125 körfűrész pengékkel).

Amint fentebb említettük, a nagyméretű kerámialapok növekvő népszerűsége főként annak köszönhető, hogy annak határozott előnyei felülmúlják a szállításukkal és kezelésükkel kapcsolatos hátrányokat. Ezért technikailag és szakmailag is fel kell készülnie. A tiler-market.hu üzletünkben a nagyméretű csempékhez való szerszámok széles választékából választhat. Ha bármilyen tanácsra van szüksége a választással kapcsolatban, szívesen segítünk Önnek.

A nagyméretű kerámiák fejlesztése folyamatosan halad előre, és a nagyon nagyméretű csempék vagy „XXL” kerámiák piaci részesedése növekszik, de erről majd máskor beszélünk.

Loading

További cikkek