Gyémánt kerekek – hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Mai blogunkban közelebbről megvizsgáljuk a gyémántpengéket és azok pengéit. Elmagyarázzuk, hogyan válassza ki a legmegfelelőbb pengét bizonyos anyagok vágásához.

Már megoldotta azt a problémát, hogy milyen típusú gyémántpenge lenne a legmegfelelőbb a lerakni kívánt csempe vágásához. Ez azt jelenti, hogy minden megfelelő gyémánt szerszámgyártó több különböző típusú pengét gyárt, amelyek meghatározott tulajdonságokkal rendelkező, különböző típusú anyagokhoz és csempékhez tervezett pengékkel rendelkeznek. A választás során azonban ne feledkezzen meg a vágási igényeiről, pl. vágási sebesség, vágásminőség vagy a penge élettartama.
Mai blogunkban közelebbről megvizsgáljuk a gyémántpengéket és azok pengéit. A pengék kialakításának és működésének ismerete segít abban, hogy jobban megértsük, milyen típusú pengére van szükségünk a különböző típusú lapok vágásához. A különböző pengék típusait a RUBI termékek segítségével ismertetjük, amelyeket szintén megtalálhat üzletünkben. Egyeseknek nehéz lehet eligazodni a termékek ilyen széles választékában.

MIK AZOK A GYÉMÁNT KEREKEK?
A gyémántkerekek egy általában acélból készült, kör alakú testből, az úgynevezett “magból” állnak. A mag perifériáján szuperabrazív vágóanyag található, amely folyamatos korona vagy szegmensekre osztott korona formájában. Ezt a gyémánt szemcsének (szalagnak, szegmensnek) is nevezett vágóanyagot többféle módon lehet a penge magjához ragasztani, de a RUBI által leggyakrabban alkalmazott módszer a lézerhegesztés.

DIAMOND GRAINS
A gyémántszemcséket 3 különböző módon lehet rögzíteni: szinterezéssel, galvanizálással és vákuumforrasztással. A speciális kerámia vágókorongok esetében azonban általában szinterezésről beszélünk. A szinterezés során a gyémántrészecskéket fém kötőanyaggal keverik össze, majd nyomás és hőmérséklet hatására szétterülnek, és különböző gyémántrétegekből álló rendszert alkotnak, amelyek a szerszám kopása során fokozatosan feltárulnak.

A SZEMCSEMÉRET, A SŰRŰSÉG ÉS A KÖTŐANYAG KEMÉNYSÉGE KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉS

A gyémánt szemcsemérete, sűrűsége és a kötőanyag keménysége közötti kapcsolat a penge követelményeitől függően változik.

 • Kemény anyagok esetén kis szemcseméretű, nagy gyémántsűrűségű és puha kötőanyagú csiszolóanyagot használnak.
 • A csiszolóanyagok esetében nagy szemcseméretet, alacsony gyémántsűrűséget és kemény kötőanyagot használnak.
 • A legtöbb anyagtípushoz tervezett univerzális pengéknél nagy szemcseméretet, alacsony gyémántsűrűséget és lágy kötőanyagot használnak.
A gyémántszemcsék részlete a RUBI CPR korongon

Ideális esetben mindkét típust egyszerre kell használni. Ha puha kötőanyagot használunk, a fém elkopik, és a gyémánt mindig a felszínre kerül, így hatékonyan tudunk vágni. Ebben az esetben azonban a penge élettartama csiszolóanyagok vágásakor negatívan fog befolyásolódni. Másrészt, ha a kötőanyag túl kemény, akkor a felületen lévő gyémánt elkopik anélkül, hogy új gyémántra cserélnék, mert a kötőanyag nem kopik el, és a penge elveszíti vágási hatékonyságát. Ebben az esetben a porckorongot “tompának” nevezik.

Ennek a problémának a megoldására használhatunk tisztítótömböt, amely egy szupercsiszoló tömb anyaga, amely elkoptatja a penge kötőanyagát, és “felhozza” a gyémántrészecskéket az alsóbb rétegekből a felszínre.

SZINTEREZETT GYÉMÁNTTÁRCSÁK TÍPUSAI

 • Mindenoldalú penge: A legjobb felületkezelés. Kerámia vagy más kőburkolatú anyagok vágására használható 25 mm vastagságig.
 • TURBO: A funkciók nagyszerű kombinációja. Nagy teljesítmény és vágási sebesség kiváló minőségű felületi felülettel.
 • VIPER: A TURBO kés továbbfejlesztése, magasabb minőséggel és vágási sebességgel. Kizárólag nagy keménységű anyagokhoz tervezték.
 • Szegmentált: leggyorsabb. Maximális sebesség és jobb pengehűtés. 25 mm-nél vastagabb anyagok vágásához.
 • TURBO szegmentált: minden típusú anyag maximális sebességgel történő vágásához.
 • J-horony: a legkorszerűbb technológia. Nagy vágási sebesség a legkeményebb anyagokhoz is alkalmas. Kifejezetten porcelán kőedények közvetlen vágására tervezték. Megszünteti a vágás során keletkező feszültséget.

Ne feledje, minél nagyobb a vágási sebesség, annál alacsonyabb a vágás minősége és fordítva. A legkiegyensúlyozottabb sebesség/minőség aránnyal rendelkező tárcsák a következő típusúak TURBO és VIPER .

1. Teljes áramkör 2. TURBO 3. TURBO VIPER
1. Szegmens 2. TURBO szegmentált 3. J-horony

A videóban láthatja, hogyan kell egy 250 mm-es CEV SUPERPRO gyémántlapkával dolgozni egy RUBI DC-250 850 portálfűrészen:

HOGYAN VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐ GYÉMÁNTKEREKET?

Most, hogy tudjuk, hogyan készülnek a pengék, hogyan működnek, milyen típusaik és jellemzőik vannak, 3 fontos dolgot kell figyelembe vennünk a gyémántpenge kiválasztásakor:

1. MILYEN TÍPUSÚ VÁGÁST FOGUNK VÉGEZNI

Attól függően, hogy milyen típusú vágást fogunk végezni, át kell gondolnunk, hogy milyen típusú gépet fogunk használni: elektromos vágógépet vagy sarokcsiszolót? És ennek következtében milyen típusú hűtés áll majd rendelkezésünkre?

Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a pengék súrlódással vágnak, és hogy ezek szuperkopó szerszámok. A súrlódás (vágás) során magas hőmérséklet keletkezik, ami a vágás 2 különböző típusát eredményezte : a nedves vágást és a száraz vágást. Száraz vágásnál a hűtést csak a forgó kerék által generált légáram biztosítja. A száraz vágókorongok vízhűtéssel hosszabb élettartamot és jobb vágási felületet biztosítanak, de a nedves vágókorongokat soha nem szabad vízhűtés nélkül használni.

A RUBI száraz és nedves vágáshoz is kínál vágókorongokat. Tehát tudnunk kell, hogy milyen gépet és milyen hűtést fogunk használni, mielőtt döntést hoznánk.

A száraz vagy nedves vágáshoz használt pengék jelölését szemléltető szimbólumok

2. A VÁGANDÓ ANYAGOK TÍPUSAI

A második dolog, amit figyelembe kell vennünk, az a vágandó anyag típusa. Amikor a kerámia burkolólapok vágásáról beszélünk, ezek a kovasavas anyagok csoportjába tartoznak. Ezek a főként szilícium-dioxidból álló anyagok közepes vagy nagy keménységűek, bár némelyikük nagyon nagy koptatóerővel is rendelkezhet.

A leggyakoribb szilikát anyagok közé tartozik a minket érdeklő csoport: a kerámiaanyagok, mint például a csempe, a mázas kőedények vagy a porcelán. Az üveg és a gránit is ebbe a csoportba tartozik. Ezért ezeknek az anyagoknak a keménysége miatt a gyémántot nagy koncentrációban tartalmazó kis szemcsék és a gyémánttal egyidejűleg kopó puha kötőanyag kombinációjára lesz szükségünk, hogy megakadályozzuk a penge tompulását és biztosítsuk a szerszám folyamatos jó teljesítményét.

3. VÁGÁSI GYORSÚSÁG vs. VÁGÁSI MINŐSÉG

A harmadik dolog, amit figyelembe kell venni, a vágási sebesség és a vágás minőségének szükségessége. Ez attól függ, hogy milyen típusú vágást fogunk végezni. Különbség van az egyenes vagy átlós vágás között, ahol gyorsaságra lehet szükségünk, és a gérvágás között, ahol elsősorban pontosságra és a vágás minőségére van szükségünk.

Nem minden penge alkalmas minden típusú vágásra. A szögletes vagy gérvágásokhoz olyan pengékre van szükség, amelyek kellő erősítéssel és magvastagsággal rendelkeznek ahhoz, hogy sérülés nélkül kibírják a 45°-os szögletes vágást (Jolly-élek). A szögvágáshoz szükséges minimális magvastagság a penge átmérőjétől függően változik.

Összefoglalva, a megfelelő penge kiválasztásakor figyelembe kell vennünk, hogy nedves vagy száraz vágást végzünk (a használt géptől függően), az anyag keménységét, és figyelembe kell vennünk a vágási sebesség és/vagy a minőségi felületkezelés szükségességét. Ennek ismeretében készen állunk arra, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbb pengét a csempénk vágásához.

RUBI GYÉMÁNT TÁRCSÁK VÁLASZTÉKA

Üzletünkben található RUBI gyémántlapátok széles választékából a következő típusokat tudjuk kiemelni.

SZÁRAZ VÁGÁSHOZ:

 • CPR : 20 mm-nél kisebb vastagságú porcelán kőedények finom vágására alkalmas, teljes kerületű penge ajánlott. Az egyik legjobb befejezést biztosítja. 115 és 125 mm átmérőben kapható.
 • TCR : TURBO típusú kerék, a porcelán kőedények finom vágásához ajánlott, nagy teljesítményű és vágási sebességű, kiváló minőségű vágási felülettel. 115, 125, 180 és 230 mm átmérőben kapható.
 • CPJ : J-hornyos kerék, növeli a nagyon kemény porceláncsempék vágási sebességét, és egyúttal csökkenti a vágás során keletkező feszültséget. 115 és 125 mm átmérőben kapható.

NEDVES VÁGÁSHOZ:

 • CPC : Mindenoldalú penge, 20 mm-nél kisebb vastagságú porcelánlapok finom vágásához ajánlott. Különösen ajánlott a ferde vágáshoz. 180, 200, 230, 230, 250, 300 és 350 mm átmérőben kapható.
 • TPI : TURBO típusú kerék, ferde porcelán vágásához ajánlott. Nagy stabilitást és vágási sebességet biztosít. 200, 230 és 250 mm átmérőben kapható.
 • CPX : J-hornyos kerék a legújabb technológiával a porcelán kőedények nagy sebességű közvetlen vágásához. 200, 250 és 300 mm átmérőben kapható.

RUBI GYÉMÁNT KORONG SZÍN SZERINTI OSZTÁLYOZÁSA

A fenti pengék mellett számos más RUBI pengemodellt is kínálunk, amelyek közül Ön az Ön igényei szerint választhat. A választás megkönnyítése érdekében a RUBI a korongok szín szerinti felosztását alkalmazza. Minden szín azt mutatja, hogy a tekercset eredetileg milyen felhasználásra vagy alkalmazásra szánták:

SZÍNELOSZLÁS:

 • Piros: különösen alkalmas porcelán vágására
 • Lila és sötétzöld: korongok, univerzális használatra, különböző építőanyagokhoz.
 • Zöld: gyakori kerámiaanyagokhoz
 • Kék: kemény anyagokhoz
 • Narancssárga: koptató anyagokhoz
 • Szürke: márványhoz
 • Sárga: univerzális tárcsák mentési munkákhoz

Reméljük, hogy blogunk segített Önnek eligazodni a RUBI gyémántvágó kerekek széles választékában. Úgy gondoljuk, hogy elolvasása után a legmegfelelőbb orsó kiválasztása gyors és helyes lesz. De ne feledkezzen meg két további lényeges dologról, amelyek befolyásolhatják a munka eredményét és a gyémántkerékkel való elégedettségét:

 1. A megfelelő vágószerszám kiválasztása – elektromos fűrész/szögcsiszoló. Fontos, hogy a szerszám alkalmas legyen a vágás típusára és ismerje a működését.
 2. Helyes vágási technika – jelentősen befolyásolhatja a vágás minőségét. Még egy megfelelően kiválasztott és kiváló minőségű gyémánttárcsa is nagyon gyorsan tönkremehet rossz vágási technikával.

A cikket a profiobkladac.sk-val együttműködésben hozták létre.

Loading

További cikkek

Hogyan élezzen egy gyémántpengét saját maga?

Gyakran kérdezik tőlünk, hogyan lehet újraéleszteni egy tompa gyémántkereket, ha az már nem akar vágni? Az egyik lehetőség a penge szakszerű élezése. De mi van, ha éppen az építkezésen dolgozik, nincs vesztegetni való ideje.

Loading