Keresés

Gyémánt kerekek – hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Mai blogunkban közelebbről megvizsgáljuk a gyémántpengéket és azok pengéit. Elmagyarázzuk, hogyan válassza ki a legmegfelelőbb pengét bizonyos anyagok vágásához.

Már megoldotta azt a problémát, hogy milyen típusú gyémántpenge lenne a legmegfelelőbb a lerakni kívánt csempe vágásához. Ez azt jelenti, hogy minden megfelelő gyémánt szerszámgyártó több különböző típusú pengét gyárt, amelyek meghatározott tulajdonságokkal rendelkező, különböző típusú anyagokhoz és csempékhez tervezett pengékkel rendelkeznek. A választás során azonban ne feledkezzen meg a vágási igényeiről, pl. vágási sebesség, vágásminőség vagy a penge élettartama.
Mai blogunkban közelebbről megvizsgáljuk a gyémántpengéket és azok pengéit. A pengék kialakításának és működésének ismerete segít abban, hogy jobban megértsük, milyen típusú pengére van szükségünk a különböző típusú lapok vágásához. A különböző pengék típusait a RUBI termékek segítségével ismertetjük, amelyeket szintén megtalálhat üzletünkben. Egyeseknek nehéz lehet eligazodni a termékek ilyen széles választékában.

MIK AZOK A GYÉMÁNT KEREKEK?
A gyémántkerekek egy általában acélból készült, kör alakú testből, az úgynevezett „magból” állnak. A mag perifériáján szuperabrazív vágóanyag található, amely folyamatos korona vagy szegmensekre osztott korona formájában. Ezt a gyémánt szemcsének (szalagnak, szegmensnek) is nevezett vágóanyagot többféle módon lehet a penge magjához ragasztani, de a RUBI által leggyakrabban alkalmazott módszer a lézerhegesztés.

DIAMOND GRAINS
A gyémántszemcséket 3 különböző módon lehet rögzíteni: szinterezéssel, galvanizálással és vákuumforrasztással. A speciális kerámia vágókorongok esetében azonban általában szinterezésről beszélünk. A szinterezés során a gyémántrészecskéket fém kötőanyaggal keverik össze, majd nyomás és hőmérséklet hatására szétterülnek, és különböző gyémántrétegekből álló rendszert alkotnak, amelyek a szerszám kopása során fokozatosan feltárulnak.

A SZEMCSEMÉRET, A SŰRŰSÉG ÉS A KÖTŐANYAG KEMÉNYSÉGE KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉS

A gyémánt szemcsemérete, sűrűsége és a kötőanyag keménysége közötti kapcsolat a penge követelményeitől függően változik.

 • Kemény anyagok esetén kis szemcseméretű, nagy gyémántsűrűségű és puha kötőanyagú csiszolóanyagot használnak.
 • A csiszolóanyagok esetében nagy szemcseméretet, alacsony gyémántsűrűséget és kemény kötőanyagot használnak.
 • A legtöbb anyagtípushoz tervezett univerzális pengéknél nagy szemcseméretet, alacsony gyémántsűrűséget és lágy kötőanyagot használnak.
A gyémántszemcsék részlete a RUBI CPR korongon

Ideális esetben mindkét típust egyszerre kell használni. Ha puha kötőanyagot használunk, a fém elkopik, és a gyémánt mindig a felszínre kerül, így hatékonyan tudunk vágni. Ebben az esetben azonban a penge élettartama csiszolóanyagok vágásakor negatívan fog befolyásolódni. Másrészt, ha a kötőanyag túl kemény, akkor a felületen lévő gyémánt elkopik anélkül, hogy új gyémántra cserélnék, mert a kötőanyag nem kopik el, és a penge elveszíti vágási hatékonyságát. Ebben az esetben a porckorongot „tompának” nevezik.

Ennek a problémának a megoldására használhatunk tisztítótömböt, amely egy szupercsiszoló tömb anyaga, amely elkoptatja a penge kötőanyagát, és „felhozza” a gyémántrészecskéket az alsóbb rétegekből a felszínre.

SZINTEREZETT GYÉMÁNTTÁRCSÁK TÍPUSAI

 • Mindenoldalú penge: A legjobb felületkezelés. Kerámia vagy más kőburkolatú anyagok vágására használható 25 mm vastagságig.
 • TURBO: A funkciók nagyszerű kombinációja. Nagy teljesítmény és vágási sebesség kiváló minőségű felületi felülettel.
 • VIPER: A TURBO kés továbbfejlesztése, magasabb minőséggel és vágási sebességgel. Kizárólag nagy keménységű anyagokhoz tervezték.
 • Szegmentált: leggyorsabb. Maximális sebesség és jobb pengehűtés. 25 mm-nél vastagabb anyagok vágásához.
 • TURBO szegmentált: minden típusú anyag maximális sebességgel történő vágásához.
 • J-horony: a legkorszerűbb technológia. Nagy vágási sebesség a legkeményebb anyagokhoz is alkalmas. Kifejezetten porcelán kőedények közvetlen vágására tervezték. Megszünteti a vágás során keletkező feszültséget.

Ne feledje, minél nagyobb a vágási sebesség, annál alacsonyabb a vágás minősége és fordítva. A legkiegyensúlyozottabb sebesség/minőség aránnyal rendelkező tárcsák a következő típusúak TURBO és VIPER .

1. Teljes áramkör 2. TURBO 3. TURBO VIPER
1. Szegmens 2. TURBO szegmentált 3. J-horony

A videóban láthatja, hogyan kell egy 250 mm-es CEV SUPERPRO gyémántlapkával dolgozni egy RUBI DC-250 850 portálfűrészen:

HOGYAN VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐ GYÉMÁNTKEREKET?

Most, hogy tudjuk, hogyan készülnek a pengék, hogyan működnek, milyen típusaik és jellemzőik vannak, 3 fontos dolgot kell figyelembe vennünk a gyémántpenge kiválasztásakor:

1. MILYEN TÍPUSÚ VÁGÁST FOGUNK VÉGEZNI

Attól függően, hogy milyen típusú vágást fogunk végezni, át kell gondolnunk, hogy milyen típusú gépet fogunk használni: elektromos vágógépet vagy sarokcsiszolót? És ennek következtében milyen típusú hűtés áll majd rendelkezésünkre?

Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a pengék súrlódással vágnak, és hogy ezek szuperkopó szerszámok. A súrlódás (vágás) során magas hőmérséklet keletkezik, ami a vágás 2 különböző típusát eredményezte : a nedves vágást és a száraz vágást. Száraz vágásnál a hűtést csak a forgó kerék által generált légáram biztosítja. A száraz vágókorongok vízhűtéssel hosszabb élettartamot és jobb vágási felületet biztosítanak, de a nedves vágókorongokat soha nem szabad vízhűtés nélkül használni.

A RUBI száraz és nedves vágáshoz is kínál vágókorongokat. Tehát tudnunk kell, hogy milyen gépet és milyen hűtést fogunk használni, mielőtt döntést hoznánk.

A száraz vagy nedves vágáshoz használt pengék jelölését szemléltető szimbólumok

2. A VÁGANDÓ ANYAGOK TÍPUSAI

A második dolog, amit figyelembe kell vennünk, az a vágandó anyag típusa. Amikor a kerámia burkolólapok vágásáról beszélünk, ezek a kovasavas anyagok csoportjába tartoznak. Ezek a főként szilícium-dioxidból álló anyagok közepes vagy nagy keménységűek, bár némelyikük nagyon nagy koptatóerővel is rendelkezhet.

A leggyakoribb szilikát anyagok közé tartozik a minket érdeklő csoport: a kerámiaanyagok, mint például a csempe, a mázas kőedények vagy a porcelán. Az üveg és a gránit is ebbe a csoportba tartozik. Ezért ezeknek az anyagoknak a keménysége miatt a gyémántot nagy koncentrációban tartalmazó kis szemcsék és a gyémánttal egyidejűleg kopó puha kötőanyag kombinációjára lesz szükségünk, hogy megakadályozzuk a penge tompulását és biztosítsuk a szerszám folyamatos jó teljesítményét.

3. VÁGÁSI GYORSÚSÁG vs. VÁGÁSI MINŐSÉG

A harmadik dolog, amit figyelembe kell venni, a vágási sebesség és a vágás minőségének szükségessége. Ez attól függ, hogy milyen típusú vágást fogunk végezni. Különbség van az egyenes vagy átlós vágás között, ahol gyorsaságra lehet szükségünk, és a gérvágás között, ahol elsősorban pontosságra és a vágás minőségére van szükségünk.

Nem minden penge alkalmas minden típusú vágásra. A szögletes vagy gérvágásokhoz olyan pengékre van szükség, amelyek kellő erősítéssel és magvastagsággal rendelkeznek ahhoz, hogy sérülés nélkül kibírják a 45°-os szögletes vágást (Jolly-élek). A szögvágáshoz szükséges minimális magvastagság a penge átmérőjétől függően változik.

Összefoglalva, a megfelelő penge kiválasztásakor figyelembe kell vennünk, hogy nedves vagy száraz vágást végzünk (a használt géptől függően), az anyag keménységét, és figyelembe kell vennünk a vágási sebesség és/vagy a minőségi felületkezelés szükségességét. Ennek ismeretében készen állunk arra, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbb pengét a csempénk vágásához.

RUBI GYÉMÁNT TÁRCSÁK VÁLASZTÉKA

Üzletünkben található RUBI gyémántlapátok széles választékából a következő típusokat tudjuk kiemelni.

SZÁRAZ VÁGÁSHOZ:

 • CPR : 20 mm-nél kisebb vastagságú porcelán kőedények finom vágására alkalmas, teljes kerületű penge ajánlott. Az egyik legjobb befejezést biztosítja. 115 és 125 mm átmérőben kapható.
 • TCR : TURBO típusú kerék, a porcelán kőedények finom vágásához ajánlott, nagy teljesítményű és vágási sebességű, kiváló minőségű vágási felülettel. 115, 125, 180 és 230 mm átmérőben kapható.
 • CPJ : J-hornyos kerék, növeli a nagyon kemény porceláncsempék vágási sebességét, és egyúttal csökkenti a vágás során keletkező feszültséget. 115 és 125 mm átmérőben kapható.

NEDVES VÁGÁSHOZ:

 • CPC : Mindenoldalú penge, 20 mm-nél kisebb vastagságú porcelánlapok finom vágásához ajánlott. Különösen ajánlott a ferde vágáshoz. 180, 200, 230, 230, 250, 300 és 350 mm átmérőben kapható.
 • TPI : TURBO típusú kerék, ferde porcelán vágásához ajánlott. Nagy stabilitást és vágási sebességet biztosít. 200, 230 és 250 mm átmérőben kapható.
 • CPX : J-hornyos kerék a legújabb technológiával a porcelán kőedények nagy sebességű közvetlen vágásához. 200, 250 és 300 mm átmérőben kapható.

RUBI GYÉMÁNT KORONG SZÍN SZERINTI OSZTÁLYOZÁSA

A fenti pengék mellett számos más RUBI pengemodellt is kínálunk, amelyek közül Ön az Ön igényei szerint választhat. A választás megkönnyítése érdekében a RUBI a korongok szín szerinti felosztását alkalmazza. Minden szín azt mutatja, hogy a tekercset eredetileg milyen felhasználásra vagy alkalmazásra szánták:

SZÍNELOSZLÁS:

 • Piros: különösen alkalmas porcelán vágására
 • Lila és sötétzöld: korongok, univerzális használatra, különböző építőanyagokhoz.
 • Zöld: gyakori kerámiaanyagokhoz
 • Kék: kemény anyagokhoz
 • Narancssárga: koptató anyagokhoz
 • Szürke: márványhoz
 • Sárga: univerzális tárcsák mentési munkákhoz

Reméljük, hogy blogunk segített Önnek eligazodni a RUBI gyémántvágó kerekek széles választékában. Úgy gondoljuk, hogy elolvasása után a legmegfelelőbb orsó kiválasztása gyors és helyes lesz. De ne feledkezzen meg két további lényeges dologról, amelyek befolyásolhatják a munka eredményét és a gyémántkerékkel való elégedettségét:

 1. A megfelelő vágószerszám kiválasztása – elektromos fűrész/szögcsiszoló. Fontos, hogy a szerszám alkalmas legyen a vágás típusára és ismerje a működését.
 2. Helyes vágási technika – jelentősen befolyásolhatja a vágás minőségét. Még egy megfelelően kiválasztott és kiváló minőségű gyémánttárcsa is nagyon gyorsan tönkremehet rossz vágási technikával.

A cikket a profiobkladac.sk-val együttműködésben hozták létre.

Loading

További cikkek