Tippek és trükkök, hogyan lehet ügyesen eltávolítani a régi csempéket

Cikk tippekkel és trükkökkel a régi csempék hatékony eltávolításához a falról.

Tippek és trükkök, hogyan lehet ügyesen eltávolítani a régi csempéket

Amikor úgy dönt, hogy felújítja házát, lakását stb. más térben, a kezdeti tervezés mellett a gyakorlati részével is foglalkozni kell. A felújítás gyakorlati része a bontási fázissal kezdődik, amelynek során a régi felületek vagy akár egész szerkezetek eltávolítása történik. Ez lehet a festék, a vakolók, a csempék vagy akár egy egész fal eltávolítása. Mai cikkünkben néhány tippet és trükköt mutatunk be arra vonatkozóan, hogyan távolítsa el a régi csempéket okos módon, felszabadítva és előkészítve a helyet az új csempék vagy más felületek számára. Ne aggódjon, nincs semmi bonyolult.

A biztonság kulcsfontosságú

Fontos, hogy már a tényleges eltávolítás megkezdése előtt gondoljon a munkavédelemre. Amint elkezdi a csempék bontását, lazítását és forgácsolását, szinte biztos, hogy a csempék eltörnek, és a szilánkok szétrepülnek a helyiségben.
Ezért mindig győződjön meg róla, hogy védőszemüveget és védőkesztyűt visel. Megvédik a szemét és a kezét az éles csempedaraboktól, amelyek a bontás során a falról lerobbanhatnak.

Szobavédelem

Amikor a részleges felújítás során eltávolítja a csempéket a falról, fontos, hogy megóvja a szoba többi részét és annak berendezését. Ha például egy fürdőszobát újít fel, és nagy, éles csempedarabok esnek le a falról, nagy a kockázata annak, hogy megkarcolják a csempét, a kádat, a zuhanytálcát vagy a mosdót. Mielőtt elkezdenéd eltávolítani a csempéket a falról, ne felejtsd el letakarni a szoba fontos részeit! Javasoljuk, hogy használjon kartont vagy néhány régi ponyvát, hogy megvédje a közműveket vagy a szanitereket a sérülésektől.

Durva eltávolítás

Amikor a csempék eltávolítására kerül sor a falakról, az első dolog, amit tehet, hogy kikaparja a csempék közötti habarcsot és habarcsot. Ez a kaparás megkönnyíti a csempe meglazítását, és következésképpen sokkal könnyebb és tisztább lesz az eltávolítása. Ugyanakkor ez csökkenti a csempék lepattogzásának és letépésének valószínűségét.
A csempék falról való könnyű eltávolításához, különösen cementalapú habarcsok esetén, javasoljuk a RUBISCRAPER szerszám használatát. Ez az eszköz lehetővé teszi a ragasztóanyag eltávolításának mélységének beállítását, csökkentve a túl mélyen a falba vágás kockázatát, ami később problémákat okozhat a burkolat újraburkolásakor, és több munkát is jelenthet.

A volfrámkarbid pengék elsősorban pneumatikus nyomást használnak a súrlódás helyett a ragasztókeverék eltávolítására. Ez azt jelenti, hogy más módszerekkel, például a csiszolással ellentétben a RUBISCRAPERrel nem keletkezik por, így megtakarítja a tisztítási időt, miközben megszűnik a por belélegzésének kockázata.
Az önvezető rendszer lehetővé teszi, hogy a fugában maradjon, így minimálisra csökkenti a csempe sérülésének vagy törésének kockázatát a ragasztóhabarcs eltávolításakor, az ergonomikus kialakítás pedig nagyobb kényelmet és biztos fogást biztosít.


Egy egyszerűbb kézi fugakaparót is használhat erre a feladatra, de sokkal munkaigényesebb az illesztések tisztítása.

Kalapács és véső

Most, hogy eltávolítottad a ragasztóhabarcsot, itt az ideje, hogy eltávolítsd a csempéket a falról! Ebben a lépésben csak egy kalapácsra és egy vésőre vagy vésőre lesz szüksége. Az első csempe eltávolítása általában a legnehezebb, mert oldalról nem lehet hozzáférni. Helyezze a vésőt a lekapart ragasztó által hagyott fugába, és egy kalapáccsal enyhén kopogtassa meg, hogy nyomást gyakoroljon rá. Ez meglazítja a csempét a ragasztótól. A csempék méretétől és attól függően, hogy mennyire jól tapadnak a falon lévő ragasztóhoz, előfordulhat, hogy ezt több helyen is meg kell tennie a csempéken. Miután eltávolította az első csempét a falról, elkezdheti eltávolítani a szomszédos csempéket az új, szabadon hagyott élek mentén. Alternatívaként egy elektromos bontókalapácsot is használhat széles vésővel az eltávolításukhoz. Használatakor azonban fennáll a veszélye az alapfal sérülésének.

Kézi cserépkioldás

Ragasztómaradványok eltávolítása

Miután eltávolította az összes csempét a falról, a maradék ragasztót is le kell kaparni.
Ehhez a lépéshez használhat kaparót. A ragasztó nehezebben eltávolítható részeihez szükség lehet vésőre és kalapácsra. Ehhez a lépéshez egy elektromos bontókalapácsot is használhat széles vésővel. Vigyázzon azonban, hogy ne sértse meg az alatta lévő falat, és ne vágjon rajta felesleges lyukakat.
Ez a munkarendszer azonban nem távolítja el teljesen az összes ragasztót. Annak érdekében, hogy minden fal egyenletesen megtisztított és vízszintes legyen, csiszolja le a fennmaradó egyenetlenségeket. Erre a feladatra a gyémántcsiszolókorongok alkalmasak. Ez erősen ajánlott, ha a fal újraburkolását tervezi.

A szoba takarítása

Majdnem kész vagy. Lapát és seprű segítségével távolítsa el a laza csempedarabokat vagy a felesleges port. A hulladék kivonásához biztosan talál majd hasznos építési vödröket vagy csúszdákat. Egy ipari porszívó minden bizonnyal hasznos lesz az Ön számára. Ez megkönnyíti a csempe és más építőanyagok apró darabjainak eltávolítását.

És ennyi! Azt mondhatod magadnak, hogy ez könnyű. A legtöbbek számára valószínűleg igen, de a helyes eljárás és a megfelelő eszközök használata nemcsak időt takarít meg, hanem a munkaerőt is csökkenti. És az új csempék felhelyezésekor is értékelni fogja a régi csempék megfelelő és tökéletes eltávolításának előnyeit, beleértve a ragasztót is.

A cikket a profiobkladac.sk-val együttműködésben hozták létre.

Loading

További cikkek

Hogyan élezzen egy gyémántpengét saját maga?

Gyakran kérdezik tőlünk, hogyan lehet újraéleszteni egy tompa gyémántkereket, ha az már nem akar vágni? Az egyik lehetőség a penge szakszerű élezése. De mi van, ha éppen az építkezésen dolgozik, nincs vesztegetni való ideje.

Loading