Keresés

Tippek és trükkök, hogyan lehet ügyesen eltávolítani a régi csempéket

Cikk tippekkel és trükkökkel a régi csempék hatékony eltávolításához a falról.

Tippek és trükkök, hogyan lehet ügyesen eltávolítani a régi csempéket

Amikor úgy dönt, hogy felújítja házát, lakását stb. más térben, a kezdeti tervezés mellett a gyakorlati részével is foglalkozni kell. A felújítás gyakorlati része a bontási fázissal kezdődik, amelynek során a régi felületek vagy akár egész szerkezetek eltávolítása történik. Ez lehet a festék, a vakolók, a csempék vagy akár egy egész fal eltávolítása. Mai cikkünkben néhány tippet és trükköt mutatunk be arra vonatkozóan, hogyan távolítsa el a régi csempéket okos módon, felszabadítva és előkészítve a helyet az új csempék vagy más felületek számára. Ne aggódjon, nincs semmi bonyolult.

A biztonság kulcsfontosságú

Fontos, hogy már a tényleges eltávolítás megkezdése előtt gondoljon a munkavédelemre. Amint elkezdi a csempék bontását, lazítását és forgácsolását, szinte biztos, hogy a csempék eltörnek, és a szilánkok szétrepülnek a helyiségben.
Ezért mindig győződjön meg róla, hogy védőszemüveget és védőkesztyűt visel. Megvédik a szemét és a kezét az éles csempedaraboktól, amelyek a bontás során a falról lerobbanhatnak.

Szobavédelem

Amikor a részleges felújítás során eltávolítja a csempéket a falról, fontos, hogy megóvja a szoba többi részét és annak berendezését. Ha például egy fürdőszobát újít fel, és nagy, éles csempedarabok esnek le a falról, nagy a kockázata annak, hogy megkarcolják a csempét, a kádat, a zuhanytálcát vagy a mosdót. Mielőtt elkezdenéd eltávolítani a csempéket a falról, ne felejtsd el letakarni a szoba fontos részeit! Javasoljuk, hogy használjon kartont vagy néhány régi ponyvát, hogy megvédje a közműveket vagy a szanitereket a sérülésektől.

Durva eltávolítás

Amikor a csempék eltávolítására kerül sor a falakról, az első dolog, amit tehet, hogy kikaparja a csempék közötti habarcsot és habarcsot. Ez a kaparás megkönnyíti a csempe meglazítását, és következésképpen sokkal könnyebb és tisztább lesz az eltávolítása. Ugyanakkor ez csökkenti a csempék lepattogzásának és letépésének valószínűségét.
A csempék falról való könnyű eltávolításához, különösen cementalapú habarcsok esetén, javasoljuk a RUBISCRAPER szerszám használatát. Ez az eszköz lehetővé teszi a ragasztóanyag eltávolításának mélységének beállítását, csökkentve a túl mélyen a falba vágás kockázatát, ami később problémákat okozhat a burkolat újraburkolásakor, és több munkát is jelenthet.

A volfrámkarbid pengék elsősorban pneumatikus nyomást használnak a súrlódás helyett a ragasztókeverék eltávolítására. Ez azt jelenti, hogy más módszerekkel, például a csiszolással ellentétben a RUBISCRAPERrel nem keletkezik por, így megtakarítja a tisztítási időt, miközben megszűnik a por belélegzésének kockázata.
Az önvezető rendszer lehetővé teszi, hogy a fugában maradjon, így minimálisra csökkenti a csempe sérülésének vagy törésének kockázatát a ragasztóhabarcs eltávolításakor, az ergonomikus kialakítás pedig nagyobb kényelmet és biztos fogást biztosít.


Egy egyszerűbb kézi fugakaparót is használhat erre a feladatra, de sokkal munkaigényesebb az illesztések tisztítása.

Kalapács és véső

Most, hogy eltávolítottad a ragasztóhabarcsot, itt az ideje, hogy eltávolítsd a csempéket a falról! Ebben a lépésben csak egy kalapácsra és egy vésőre vagy vésőre lesz szüksége. Az első csempe eltávolítása általában a legnehezebb, mert oldalról nem lehet hozzáférni. Helyezze a vésőt a lekapart ragasztó által hagyott fugába, és egy kalapáccsal enyhén kopogtassa meg, hogy nyomást gyakoroljon rá. Ez meglazítja a csempét a ragasztótól. A csempék méretétől és attól függően, hogy mennyire jól tapadnak a falon lévő ragasztóhoz, előfordulhat, hogy ezt több helyen is meg kell tennie a csempéken. Miután eltávolította az első csempét a falról, elkezdheti eltávolítani a szomszédos csempéket az új, szabadon hagyott élek mentén. Alternatívaként egy elektromos bontókalapácsot is használhat széles vésővel az eltávolításukhoz. Használatakor azonban fennáll a veszélye az alapfal sérülésének.

Kézi cserépkioldás

Ragasztómaradványok eltávolítása

Miután eltávolította az összes csempét a falról, a maradék ragasztót is le kell kaparni.
Ehhez a lépéshez használhat kaparót. A ragasztó nehezebben eltávolítható részeihez szükség lehet vésőre és kalapácsra. Ehhez a lépéshez egy elektromos bontókalapácsot is használhat széles vésővel. Vigyázzon azonban, hogy ne sértse meg az alatta lévő falat, és ne vágjon rajta felesleges lyukakat.
Ez a munkarendszer azonban nem távolítja el teljesen az összes ragasztót. Annak érdekében, hogy minden fal egyenletesen megtisztított és vízszintes legyen, csiszolja le a fennmaradó egyenetlenségeket. Erre a feladatra a gyémántcsiszolókorongok alkalmasak. Ez erősen ajánlott, ha a fal újraburkolását tervezi.

A szoba takarítása

Majdnem kész vagy. Lapát és seprű segítségével távolítsa el a laza csempedarabokat vagy a felesleges port. A hulladék kivonásához biztosan talál majd hasznos építési vödröket vagy csúszdákat. Egy ipari porszívó minden bizonnyal hasznos lesz az Ön számára. Ez megkönnyíti a csempe és más építőanyagok apró darabjainak eltávolítását.

És ennyi! Azt mondhatod magadnak, hogy ez könnyű. A legtöbbek számára valószínűleg igen, de a helyes eljárás és a megfelelő eszközök használata nemcsak időt takarít meg, hanem a munkaerőt is csökkenti. És az új csempék felhelyezésekor is értékelni fogja a régi csempék megfelelő és tökéletes eltávolításának előnyeit, beleértve a ragasztót is.

A cikket a profiobkladac.sk-val együttműködésben hozták létre.

Loading

További cikkek