Keresés

Három rendszer összehasonlítása nagy formátumú csempékhez – RUBI vs. BATTIPAV vs. KAUFMANN

A RUBI, a Battipav és a Kaufmann három, nagy formátumú lapok vágására és kezelésére szolgáló rendszerének összehasonlítása.

Napjainkban egyre népszerűbb a nagyméretű csempék beépítésének modern trendje. Nem szokatlan, hogy egy nagy formátumú csempe oldalhossza meghaladja a 2 métert. Az ilyen nagyméretű és nehéz csempék beépítéséhez a hagyományos szerszámok nem elegendőek. Ezért számos gyártó kínál eszközöket és rendszereket a nagy formátumú lapokkal való munkához. Ebben a cikkben 3 gyártó – RUBI, BATTIPAV és KAUFMANN – termékeit szeretnénk bemutatni Önnek, amelyeket szintén megtalálhat a boltunkban. Hogy megkönnyítsük a döntését, összehasonlítjuk jellemzőiket és műszaki paramétereiket.

A rendszerek bemutatásával kezdjük

A RUBI márka több modellel is rendelkezik a nagy formátumú lapok megmunkálásához:

 1. RUBI SLIM rendszer
 2. RUBI TC körfűrészek tartozékokkal
 3. RUBI SLAB rendszer

A RUBI SLIM System egy olyan termékcsoport, amelyet nagy formátumú lapok vágására és kezelésére terveztek. A rendszer a következőkből áll:

 • SLIM CUTTER PLUS – a vágórendszer tartalmazza a síneket, a vákuumos szívófejeket, a vágókocsit és a törőszerszámot.
 • SLIM EASY TRANS – a lapok áthelyezésének és beépítésének megkönnyítésére tervezett kezelőrendszer.
 • Keresztrúd készlet a SLIM EASY TRANS-hoz – a keresztrudak növelik a SLIM EASY TRANS kezelőrendszer teherbírását és használhatóságát.

A RUBI TC sorozatú körfűrészek vezetősínekkel és egyéb tartozékokkal kombinálva lehetővé teszik a nagy formátumú lapok vágását. A gyártó a következő modelleket kínálja:

A RUBI SLAB System egy olyan termékcsalád, amelyet a legigényesebb nagy formátumú csempézési munkákhoz terveztek. A következőkből áll:

 • RUBI SLAB TRANS HEAVY DUTY kezelőrendszer – rendszer a nagyméretű, 140 kg teherbírású lapok könnyebb kezeléséhez.
 • RUBI SLAB System munkaasztal – az asztalt a csempe vágására és kezelésére tervezték.
 • RUBI SLAB System munkakocsi – a nagy és nehéz lapok könnyebb szállításához
 • RUBI SLAB System vákuumos szívócsésze – a kiegészítő vákuumos szívócsésze növeli a kényelmet és a biztonságot a csempe kezelésénél.
 • RUBI SLAB HEAVY DUTY táska – tartós táska a RUBI SLAB TRANS HEAVY DUTY kezelőrendszer könnyebb szállítására és védelmére.

Az olasz BATTIPAV gyártó szűkebb szerszámkészletet kínál a nagyméretű lapok megmunkálásához. Az ajánlat a következőkből áll:

 • BATTIPAV LAMPOCut – kézi vágógép, amely vezetősínekből, vágókocsiból, vákuumos szívókupakokból és 2 törőszerszámból áll.
 • BATTIPAV AGILE System – kezelőrendszer nagy formátumú lapok számára
 • BATTIPAV AGILE System Light – az AGILE kezelőrendszer egyszerűbb változata a nagy formátumú lapok számára
 • BATTIPAV MULTI Bench – nagy munkafelülettel és nagy teherbírással rendelkező munkapad nagy formátumú csempékhez
 • BATTIPAV SUPREME 320S INFINITY portálfűrész – elektromos építőipari fűrész 320 cm-es vágási hosszal

Az osztrák KAUFMANN gyártó 1 terméket kínál a nagy formátumú lapok megmunkálásához:

 • KAUFMANN TopLine Pro Rail – kézi csempevágó nagyméretű csempékhez, tapadókorongos sínekkel, vágókocsival, törőfogóval, táskával.

A vágószerszámok összehasonlítása

A táblázat egyértelműen mutatja az egyes vágószerszámok jellemzőit, beleértve a nagy formátumokhoz alkalmas elektromos vágókat is.

 RUBI SLIM CUTTER PLUSBATTIPAV LAMPO VágásKAUFMANN TopLine Pro sínRUBI TC-125 fűrész rúdkészlettel és bilincsekkelBATTIPAV SUPREME 320S INFINITY fűrészgép
Max. vágási hossz (cm)310320335320320
Max. anyagvastagság (mm)10 (15 további megszakítóval)2582585
A rúd/asztal hossza (cm)110165172,5110320
Sínek száma3223
TörőszerszámIgenIgen, 2xIgenNemNem
Tapadókorong3x3x6x2xNem
Vágókorong/tárcsaEXTREME ø22 mmø15 mm, ø22 mmØ16 mmØ125 mmNem
TáskaIgenNemIgenIgen (aktatáska + táska)Nem
Teljesítmény230 V400 V

Minden szerszám vágókocsikat használ, amelyek minőségi csapágyazott kerekek segítségével mozognak a sínek mentén. Mindegyik lehetővé teszi a legalább 310 cm hosszúságú lapok vágását. A Kaufmann TopLine Pro Rail a maximális 335 cm-es hosszával kiemelkedik ebben a paraméterben.

A nagyobb különbségek a vágandó anyag maximális vastagságában vannak. Itt kiemelkedik a Battipav Lampo Cut rendszer, amely akár 25 mm vastagságú lapok vágását is lehetővé teszi. Ezt a vastagságot két törőszerszámnak köszönhetően tudja kezelni, amelyek közül az egyiket kifejezetten a vastagabb csempékhez tervezték. A RUBI szerszámmal kb. 10 mm vastagságú lapokat vághat. 15 mm a RUBI törőszerszám megvásárlásával (Ref: 18917). Ebben a paraméterben a TopLine Pro a max. anyagvastagság 8 mm. Az elektromos fűrészek vastagabb anyagok fűrészelését is lehetővé teszik. Vastagságuk a penge méretétől függ, a RUBI TC esetében 25 mm, a Battipav Supreme esetében pedig 85 mm 1 ütemben.

Mindhárom kézi vágószerszám és a RUBI TC fűrész a több csík egy darabbá történő egyesítésének elvét alkalmazza, és a mellékelt vákuumos szívókupakok vagy akár bilincsek segítségével rögzíti a csempéhez. A vágókocsi vagy a fűrész ezután a csatlakoztatott sínek mentén mozog.

A három kézi vágórendszerhez törőszerszámok és vágókorongok tartoznak a csomagban. A Battipavot két törőszerszámmal és két kerékkel szállítják. A RUBI TC-125 elektromos fűrészhez egy RUBI TCR-125 SUPERPRO gyémánt vágólapot szállítunk.

A hordozhatóság és a tárolás tekintetében csak a Battipav nem szállít táskát a szerszámaihoz. A Supreme fűrész esetében ez érthető, a Lampo Cut esetében a táskát külön kell megvásárolnia.

A kézi vágórendszerek előnye az elektromos vágógépekkel szemben minden bizonnyal a tisztább munka, a kisebb zaj és az elektromos áram nélkül végzett munka. A TC és Supreme elektromos vágógépek előnye a sokoldalúbb felhasználás és a vastagabb anyagok kényelmesebb vágása a vízhűtés lehetőségével. A Battipav Supreme elektromos fűrész másik hátránya a magasabb ár.

A kezelési rendszerek összehasonlítása

A kezelőrendszereket csak a RUBI és a Battipav kínálja. Mindkét gyártó kiváló minőségű profilozott léceket, a lécek hosszának beállítási lehetőségét, ergonomikus fogantyúkat, kiváló minőségű vákuumos tapadókorongokat kínál a nagyméretű és nehéz csempék biztonságosabb és könnyebb szállítása és beépítése érdekében. A RUBI egyszerűbb rendszere a SLIM EASY TRANS, amely a Battipav AGILE System Light rendszerével versenyez. A Battipav valamivel nagyobb teherbírású, de a RUBI rendszer teherbírása vákuumos szívókupakok és keresztrudak hozzáadásával akár 110 kg-ra is növelhető.

A gyártók olyan robusztusabb kezelőrendszereket is kínálnak, mint a RUBI SLAB TRANS HEAVY DUTY és a BATTIPAV AGILE System. A SLAB TRANS a csempeméretek jobb alátámasztásával tűnik ki, míg az AGILE rendszer akár 240 kg terhelhetőséggel és egy mobil kocsival rendelkezik, amely megkönnyíti a szállítást. A RUBI SLAB TROLLEY mobil kocsi mindkét RUBI rendszerhez külön megvásárolható.

Tartozékok

Mind a RUBI, mind a Battipav egyéb tartozékokat is kínál a vágószerszámokhoz és a kezelőrendszerekhez. Mindkét gyártó kiváló méretekkel rendelkező munkapadokat kínál:


Mindkét asztal összecsukható kialakítású, több asztal egybeépítésének lehetősége, de csak a Battipav kínálja az elektromos fűrészhez való csatlakoztatás lehetőségét, így bővíthető a fűrész munkaterülete. A RUBI SLAB asztal előnye a nagyobb, akár 250 kg-os terhelhetőség, szemben a Battipav MULTI Bench 200 kg-os ter helhetőségével.

A RUBI egyéb tartozékokat is kínál a rendszereihez, mint például keresztrudakat (Ref: 18819) a SLIM EASY TRANS-hoz, további vákuumos szívókupakokat (Ref: 18827) a RUBI SLAB TRANS HEAVY DUTY-hoz, a RUBI SLAB mobil kocsit, vákuumos szívókupakokat (Ref: 18957) a TC-125 fűrészhez vagy a törőszerszámot (Ref: 18917).

Üzletünkben hamarosan elérhető lesz egy új és továbbfejlesztett SLIM EASY TRANS PLUS kezelőrendszer.

A Battipav AGILE rendszerhez a terhelhetőség növelése érdekében vákuumszívók (Ref: SP11032) adhatók hozzá.

Üzletünkben komplett készleteket is talál a nagyméretű lapok vágásához és kezeléséhez, kedvezőbb áron, mint az egyes termékek megvásárlásakor.

Reméljük, hogy ez a cikk segített Önnek jobban megérteni a nagy formátumú csempékkel való munkához rendelkezésre álló eszközöket. A nagyméretű csempeformátumokhoz szükséges szerszámok és tartozékok széles választéka megtalálható a különálló kereskedelmi kategória. Ha még mindig tanácsra van szüksége, állunk rendelkezésére.

Ez a cikk a profiobkladac.sk-val együttműködésben készült.

Loading

További cikkek