Keresés

Hogyan kell megfelelően keverni a ragasztókeveréket a csempefektetéshez?

Cikk a csempe- és habarcsszereléshez használt ragasztókeverékek megfelelő keverésére vonatkozó ajánlásokkal.

A sikeres és professzionális csempefektetés egyik legfontosabb eleme a ragasztókeverék megfelelő előkészítése. A ragasztó helyes keverésének ismerete fontos a lehető legerősebb kötés és ezáltal a csempe hosszú távú szilárdságának elérése érdekében az aljzaton. A nem megfelelően kevert ragasztó problémákat okozhat a telepítés során, vagy akár a lapok meglazulását is eredményezheti. Cikkünkben a megfelelő ragasztókeverék elkészítésének néhány kulcsfontosságú lépését és azok okait ismertetjük, függetlenül a használt ragasztó márkájától vagy típusától.

Mielőtt elkezdenéd…

A ragasztó elkészítésének kulcsa, hogy ismerje a ragasztó típusát és tulajdonságait, amelyeket a csomagoláson talál. Mindenképpen ismernie kell legalább az alapokat, például a ragasztó és a víz keverési arányát, a bedolgozhatósági időt (a keverés és a keverék felhasználhatósága közötti leghosszabb idő) és a kikeményedési időt. Ezen információk ismerete alapvető lépés a megfelelő ragasztóanyag-előkészítéshez.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogyan működnek a cementkötő ragasztók, és mi történik az elkészítésük során, ismertessünk néhány alapvető tényt kémiai és mikroszkópos szempontból. A ragasztók általában néhány alapvető összetevőből állnak: homok, portlandcement, mész és (általában) különböző kémiai úton előállított adalékanyagok, amelyek segítenek a ragasztókeveréknek hosszabb ideig megtartani a vizet. Ezek az adalékanyagok a végterméknek különböző tulajdonságokat is adhatnak, mint például rugalmasság, szilárdság, gyorsabb szilárdulási idő stb. A legtöbb modern ragasztó legalább egyféle adalékanyagot tartalmaz.

A sikeres végeredmény biztosításához kulcsfontosságú annak megértése, hogy a cement hogyan működik a keverékben, és miért kell a keverési elveket követni a különböző szakaszokban. A cementet egy hidratációnak (oltásnak) nevezett folyamat aktiválja. A száraz cementmolekulák inaktívak – nem tesznek semmit, amíg nem keverednek vízzel. Amint a cementhez vizet adunk, a molekulák ezt a vizet felhasználva apró kristályokat képeznek. Minél több víz áll egy molekula rendelkezésére, annál hosszabb és vastagabb kristályokat fog képezni.

Ezek a cementmolekulák nemcsak egymás mellett, hanem egymáson is növekvő kristályokat alkotnak, és egymást is blokkolhatják. A cement így nyeri el szilárdságát, és minél tovább van kitéve a víznek, annál erősebbé válik. A ragasztó esetében a kristályok nemcsak a többi kristály körül nőnek, hanem a csempe és az aljzat pórusaiba is belenőnek. Így erős kötődés jön létre.

Ha a keverékhez módosítót (pl. polimereket) adunk, erősebb kötés érhető el a burkolólapokkal. Minél több módosítószert tartalmaz a ragasztókeverék, annál erősebb lesz a kötés, mivel a polimerek lehetővé teszik, hogy a víz hosszabb ideig megmaradjon az elkészített keverékben. Amikor a polimerek vízzel érintkeznek, és egyenletesen eloszlanak a keverékben, körülveszik a cementmolekulákat, és hosszabb ideig engedik a vízhez való hozzáférést (a víz nem párolog el a polimereken keresztül). Ez az eljárás hosszabb és vastagabb cementkristályt eredményez, mint a módosítószer nélküli ragasztó.

Műszaki berendezések

Ugyanilyen fontos a megfelelő keverőeszközök – keverő, keverő habverő és tartály– kiválasztása. Mindig alacsony fordulatszámú turmixgépet használjon. A legtöbb ragasztógyártó azt ajánlja, hogy alacsony fordulatszámon keverje a ragasztót, hogy a lehető legkevesebb levegő kerüljön a ragasztóba, és egyenletesebb keveréket kapjon. Továbbá, inkább spirálos keverő habverőket használjon, mint az ún. „habverés”, hogy a felesleges levegő ne kerüljön a keverékbe. Az is fontos, hogy megfelelő edény legyen, amely lehetővé teszi, hogy az egész keveréket tökéletesen összekeverje anélkül, hogy csomók és száraz foltok keletkeznének. Kombinálja a megfelelő keverőt és habverőt a Rubi gumivödörrel, és máris megvan minden felszerelése, amire szüksége van a ragasztókeverék megfelelő elkészítéséhez.

1. A ragasztókeverék kezdeti előkészítése

Először is kezdjük azzal, hogy vizet öntünk a vödörbe. Ez csökkenti a levegőben lévő száraz ragasztórészecskék mennyiségét. Ha először száraz ragasztót tesz a vödörbe, majd vizet ad hozzá, a száraz ragasztó egy része felúszik a felszínen. Akkor nehezebb lesz összekeverni az összes száraz ragasztót, amely a vödör oldalfalára is rátapad. Adja hozzá a ragasztót a vízhez, és keverje össze, szükség szerint adjon hozzá még ragasztót vagy vizet, hogy sűrű állagú legyen – körülbelül olyan krémes, mint a sűrű mogyoróvaj. Szükséges, hogy a ragasztó felső részén keletkező álló örvények később ne szivárogjanak vissza az alsó rétegekbe.

Helytelenül kevert keverék
Megfelelően kevert keverék, keverési nyomokkal

A legtöbb gyártó öt-tíz percet javasol a ragasztó bekeverésére, ami túl hosszúnak tűnhet. De javasoljuk, hogy kövesse ezt az időt, mivel ez segít elérni a kívánt keveredést és telítettséget az egyes cementmolekulák és a keverékben lévő adalékanyagok között. Néha előfordul, hogy még a szakemberek is csak addig keverik a keveréket, amíg a por és a víz keveréke nem áll össze. Ideális esetben be kellene tartania az ajánlott időt, de reálisan valószínűleg nem fogja. Ezért jobban jár, ha mindig egy kicsit tovább keveri, mint amennyit a keverék szükséges összekeveréséhez szükségesnek tart.

A kívánt sűrűség eléréséhez a kezdeti keverési szakaszban több ragasztót vagy vizet adhat hozzá. A keverés későbbi szakaszaiban ez már nem tanácsos, mert ha a hűlés után még több vizet vagy ragasztót adunk hozzá, a ragasztó jelentősen meggyengül. A ragasztónak elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy a simítóval átgördüljön a lapáton. Ha folyik, akkor túl híg, és több port kell hozzáadni a keverékhez.

2. Olvasható:

Az oltási fázis nagyon fontos! Ebben a szakaszban tudja leginkább befolyásolni a ragasztókeverék helyes keverését. Az oltás azt jelenti, hogy a kevert ragasztót körülbelül tíz percig érintetlenül hagyjuk. A ragasztót nyugalomban kell hagyni, hogy a kémiai összetétel megfelelően működjön. Ha ezt nem teszi meg, és a keverék kezdeti összekeverése után azonnal használja, akkor a ragasztó (elég gyorsan) megkeményedik és működésképtelenné válik. Ekkor a ragasztó a csempékkel együtt nem fog megfelelően tapadni vagy kikeményedni. A megfelelően végrehajtott oltás maximális munkaidőt biztosít a ragasztó teljes kikeverése után is.

A legtöbb modern módosított ragasztó por adalékanyagokat (általában valamilyen polimert) adnak a száraz keverékhez. Egyszerűen fogalmazva, ezek az adalékanyagok, mint például a cement, hidratációval aktiválódnak, de egy kicsit másképp működnek. Amikor a cementhez vizet adunk, a keverékben kristályok kezdenek növekedni, és a ragasztó szilárdságot nyer. Minél tovább van a cement víznek kitéve, annál tovább nőnek a kristályok. Minél tovább nőnek a kristályok, annál erősebb lesz a kikeményített termék.

Amint vizet adunk az adalékanyagokhoz, az adalékanyagok molekulái elnyelik a vizet. Képzelje el az adalékanyag molekuláját egy vattapamacsnak. Az adalékanyag külső rétege hidratált lesz, de a belső része még száraz. Az oltás elegendő időt ad az összetevőnek a teljes telítődéshez.

Ha nem hagyja a ragasztót elég sokáig a hűlési fázisban, a keverékben száraz polimerek lesznek. A száraz polimerek vizet vesznek fel a cementből, és gyorsan megszilárdítják azt. Ha a cementben nincs elég víz a kristályok további képződéséhez, a növekedés és a keményedés folyamata lényegében leáll. Ezért ne hagyja, hogy a ragasztókeverék túl rövid ideig olvadjon el, mert ez meggyengíti a ragasztót és lehetséges ragasztási problémákat okoz. A cementben a kristályképződés hiánya nem megfelelő kötődést eredményez a burkolólapokhoz és az aljzathoz. Hagyja, hogy az adalékanyagok (módosítók) teljesen feloldódjanak, hogy megfelelően jelen legyenek a ragasztókeverékben.

3. A keverék végső összekeverése

Miután a ragasztót egy ideig állni hagyták, a keverést folytatni kell, amíg a keverék végleges nem lesz, hogy az összetevők egyenletesen eloszoljanak a ragasztókeverékben. Ez az eljárás segít a polimerek és a víz eloszlatásában a keverékben, hogy a ragasztóanyag a megkötés és a kikeményedés során egyenletes és megfelelően kevert legyen.

Ebben a szakaszban ne adjunk több vizet vagy száraz ragasztót a keverékhez! A felesleges víz lebontaná a keveréket. A víz már jelen van a ragasztó molekulák között, és elválasztja őket egymástól. Minél távolabb vannak egymástól a molekulák a cementkristályok növekedésekor, annál nehezebb elérni a molekulák egymásba kapcsolódását, amelyből a ragasztó kötőereje származik. Ha a kristályok nem tudnak teljesen összekapcsolódni egymással, a végtermék gyengébb lesz. Mellesleg ez az oka annak is, hogy nem kívánatos túlzott mennyiségű levegőt engedni a ragasztókeverékbe.

Ha a ragasztó megfelelően van bekeverve, akkor a simítóval való felhordáskor a ragasztónak álló barázdákat kell mutatnia, anélkül, hogy megdőlne (kép).

Hogyan keverjük össze a ragasztót helyesen? Foglaljuk össze az alapvető szabályokat:

  • Ne adjon hozzá túl sok vizet – ez gyengíti a keveréket.
  • Lassan keverje, hogy a ragasztókeverékben minimális mennyiségű levegő maradjon.
  • A ragasztónak meglehetősen vastagnak kell lennie, körülbelül olyan vastagnak, mint a mogyoróvaj.
  • Az előkevert keverék vastagságának és állagának meg kell egyeznie a végleges keverékével.
  • A tűzoltás elengedhetetlen!
  • Ne adjon hozzá több vizet vagy ragasztót az oltás után.
  • Ismerje a ragasztó feldolgozási idejét, figyeljen arra, hogy mikor kezd megkötni.


A megfelelően kevert ragasztókeverék nagyon fontos a sikeres és tartós csempefektetéshez.

Mint már olvashattad, a helyes keverés nem teljesen egyszerű, de ha jól csinálod, nem csak te fogod értékelni a tényleges ragasztás során, hanem a vásárlód is. Üzletünkben a ragasztókeverékek professzionális elkészítéséhez szükséges eszközök és tartozékok széles választékát kínáljuk.

Ez a cikk a profiobkladac.sk-val együttműködésben készült.

Loading

További cikkek