Keresés

Csempékbe vagy csempékbe fúrás? Nem probléma.

A cikkben megtudhatja, hogyan válassza ki a megfelelő fúrófejet, és ne féljen lyukat fúrni akár csempébe is. Így elkerülhetők a repedezett vagy karcos csempékkel járó felesleges problémák.

Sokan közülünk felújítanak és katalógusokat böngésznek a gyönyörű fürdőszobákról. Sokszor előfordul, hogy a burkoló elvégzi a munkáját, mi pedig úgy döntünk, hogy befejezzük az új fürdőszobánkat. Itt egy sampontartót, ott egy törölközőtartót, egy tükröt, egy polcot szerelünk fel, és előfordul, hogy fúrás közben eltörik egy csempe. Ez a kellemetlen tapasztalat azonban elkerülhető, és a felesleges problémák is elkerülhetők. Hogyan fúrjunk tehát helyesen és félelem nélkül a csempékbe?

A megfelelő fúrógép és fúrógép nélkülözhetetlen

Ha úgy döntöttünk, hogy a szükséges rögzítéseket magunk fúrjuk a falakba, akkor meg kell vizsgálni, hogy elegendő-e az otthoni felszerelésünk. A csempe repedése gyakran akkor következik be, ha rossz fúrót vagy fúrófejet választunk. Orientálódjunk tehát a fúrásokban és a fúrási módszerben.

Fúrás fémbe

Fém anyagok fúrásához különböző jelölésekkel ellátott fúrószárakat használunk. Ezek általában acélból készült fúrók. A fúrandó anyag keménységétől függően léteznek speciális fúrófejek is. Lágyabb anyagokhoz, gyors vágóacél, amelyet a megfizethetőség jellemez, de rövidebb élettartammal rendelkezik. Keményebb anyagokhoz acél fúrószárak kobalt vagy titániummal. Ezeket csak kemény fémekhez tervezték, és tartósságuk mellett magasabb áruk is jellemzi őket. A fémbe fúrás a fúrógép gyors futtatásával is elvégezhető ütvefúró használata nélkül.

Fába fúrás

A fába fúrásnak megvannak a maga sajátosságai, és ha pontos és jó minőségű lyukakat akarunk fúrni, akkor erre a célra tervezett fúrókat kell használnunk. Egy tapasztalt építőmester ránézésre felismeri a spirálos fafúrót, mert jellemző rá a menetes hegy, az éles él és a fűrészpor eltávolítására szolgáló széles hornyok. Ezek a fúrók nem alkalmasak más anyagokhoz. Fúrjon a fába fúrófej nélkül, és válasszon lassabb fordulatszámot, hogy a fúrófej képes legyen eltávolítani a felesleges fűrészport.

Fúrás falazatba vagy csempébe

Itt sok barkácsoló gyakran használ fémfúrószárat egyszeri fúrási munkákhoz. Lágy falazat esetén ezzel a fúrófejjel lehet lyukat fúrni, de mi a helyzet a kőfalakkal vagy csempékkel? Itt egy ilyen fúrónak esélye sincs. Legjobb esetben csak maga a fúrófej tompul el, de nagyobb bonyodalmakat is okozhat, például törést vagy a csempe megrepedését. Tudjuk, hogy a falazatba is fúrhatunk dübel segítségével. De itt óvatosan, ha lyukat akarsz fúrni a csempékbe. Ezeknek általában van egy ellenálló felső rétege, amely gyakran csúszós. A fúrófej elcsúszása a csempe megkarcolását okozhatja. A szög használata a csempe megrepedését okozná. Tehát hogyan kell helyesen eljárni, és nem hagyni, hogy az új fürdőszoba elrontsa?

A csempék biztonságos fúrásához különösen alkalmasak a gyémántfúrófejek vagy komplett készletek. Különösen kemény csempék, amelyek olyan anyagokból készültek, mint a gres, márvány, porcelán stb. A gyémántfúrók esetében a fúrótól függően különbséget kell tenni, hogy az egész fúrófejet vagy csak a koronát kell megvásárolni. Ajánlott a kemény csempékbe nedvesen fúrni. Csökkentik a porosodást, hűtéssel csökkentik a fúrófej kopását. Vannak egyszerű készletek, amelyek megfizethetőek, és még a kemény csempékbe is gond nélkül lyukat fúrnak. A csempékbe való fúráshoz különböző segédeszközök is léteznek, amelyek megakadályozzák a fúrófej megcsúszását, például csúszásgátló matricák vagy tapadókorongok. Csak a csempe átfúrása után dönthetünk úgy, hogy kalapáccsal fúrunk.

Ez a cikk a www.profiobkladac.sk címmel készült.

Loading

További cikkek